JADŁOSPIS

Idź do spisu treści

Menu główne:

 


JADŁOSPIS OD DNIA 20.05.2024- 24.05.2024 W BURSIE NR1 W ŁOMŻY


DNI TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

KOLACJA

PONIEDZIAŁEK

Płatki śniadaniowe(gluten, mleko), herbata z cytryną, pieczywo mieszane, (gluten), masło(mleko),kiełbaski śniadaniowe, wędlina(białko sojowe, błonnik pszenny, seler, gorczyca),  ser żółty(mleko), ser milandia(mleko),ogórek świeży owoc

Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mleko)

Sznycel drobiowy(jaja, gluten, mleko)

Bukiet warzyw

ziemniaki

kompot, owoc

jogurt owocowy(mleko)

Płatki śniadaniowe(gluten, mleko), herbata z cytryną, pieczywo mieszane(gluten), masło(mleko), wędlina(białko sojowe, błonnik pszenny, seler, gorczyca), ser żółty(mleko), serek twój smak(mleko), kasza manna z musem truskawkowym(gluten, mleko), jajko w sosie wiosennym(mleko), pomidor, owoc

WTOREK

Płatki śniadaniowe(gluten, mleko), herbata z cytryną, kakao, pieczywo mieszane, bułka słodka(gluten), masło(mleko),jajecznica ze szczypiorem(jaja), wędlina(białko sojowe, błonnik pszenny, seler, gorczyca), ser żółty(mleko), serek kiri(mleko), sałata, owoc

Zupa ziemniaczana(seler)

Pulpety w sosie koperkowym(jaja, seler, mleko, gluten)

Surówka „colesław”(mleko)

Kasza gryczana

kompot, owoc

serek waniliowy(mleko)

Płatki śniadaniowe(gluten, mleko), herbata z cytryną, pieczywo mieszane(gluten), masło(mleko), wędlina(białko sojowe, błonnik pszenny, seler, gorczyca), ser żółty(mleko), serek łaciaty(mleko), sałatka z selerem naciowym i kurczakiem(seler, mleko), pomidor, owoc

ŚRODA

Płatki śniadaniowe(gluten, mleko), herbata z cytryną, pieczywo mieszane(gluten, jaja), masło(mleko), wędlina(białko sojowe, błonnik pszenny, seler, gorczyca), ser żółty(mleko), kiełbasa na ciepło, maskarpone(mleko), pasta z jajek i twarogu(mleko), papryka, owoc

Zupa kalafiorowa z zacierką(seler, mleko, gluten)

Filet z dorsza panierowany(ryby, jaja, gluten)

Surówka z rzodkiewki i ogórka z jogurtem(mleko)

ziemniaki

kisiel, owoc

jogurt owocowy(mleko)

Budyń (mleko), herbata z cytryną, pieczywo mieszane(gluten), masło(mleko), wędlina(białko sojowe, błonnik pszenny, seler, gorczyca), ser żółty(mleko), serek łaciaty(mleko),bułka zapiekana z serem żółtym(mleko, gluten), pasta z jajek i tuńczyka(mleko, ryby), sałata,  owoc

CZWARTEK

Płatki kukurydziane (gluten, mleko), kakao(mleko), herbata z cytryną, pieczywo mieszane(gluten), masło(mleko), wędlina(białko sojowe, błonnik pszenny, seler, gorczyca), ser żółty(mleko), twarożek na słodko(mleko), skrzydełka pieczone, ogórek kiszony, owoc

Zupa fasolowa z makaronem(gluten, seler)

Polędwiczki w sosie pieczarkowym(gluten, seler)

Surówka z pomidorów

ziemniaki

kompot, owoc

Jogurt owocowy(laktoza)

Płatki śniadaniowe(gluten, mleko), herbata z cytryną, pieczywo mieszane(gluten), masło(mleko), wędlina(białko sojowe, błonnik pszenny, seler, gorczyca), ser żółty(mleko), twarożek ze szczypiorem(mleko),sałatka brokułowa z jajkiem i pomidorem(mleko), ogórek świeży, owoc,

PIĄTEK

Zupa mleczna(gluten, mleko), herbata z cytryną, pieczywo mieszane(gluten), masło(mleko), ser żółty(mleko), ser pleśniowy(mleko), jajko gotowane, placki drożdżowe (mleko, jaja, gluten), pasta z jajek i groszku(mleko), pomidor, owoc

Zupa ogórkowa(seler, mleko)

Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą(gluten, jaja, mleko)

kompot, sok marchewkowy 0,3l

jogurt owocowy(mleko)

 


Alergeny wymagane uwzględnienia w opisie jadłospisu w Bursie Szkolnej nr1 w Łomży:

 

·Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

·Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

·Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

·Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

·Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

·Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

·Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

·Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

·Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

·Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

·Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

·Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

·Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

·Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

 

 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

 Jadłospis może ulec zmianie zachowując wytyczne zamieszczone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Poz.1154 2.1.

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby konsument miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, alergeny więc zostały zaznaczone pogrubioną czcionką.

 

 Pełna lista składników  znajduje się na tablicy ogłoszeń i u intendenta. 

 

Jadłospis umieszczony jest również na stronie internetowej bursy.

 

 

 





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego