JADŁOSPIS

Idź do spisu treści

Menu główne:

 

 

JADŁOSPIS OD DNIA 17.01.2022- 21.01.2022 W BURSIE NR1 W ŁOMŻY

 

DNI TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

KOLACJA

PONIEDZIAŁEK

Płatki śniadaniowe z mlekiem, herbata, pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, kiełbasa z pieca, serek twój smak,  pomidor, owoc

Alergeny:1,7,9

Zupa ziemniaczana

Bitki wieprzowe w warzywach

Ogórek kiszony

Kasza gryczana

Kompot, owoc

Ciastka zbożowe

Alergeny:1,7,9

Płatki śniadaniowe z mlekiem, herbata z cytryną, pieczywo mieszane, dżem, masło, wędlina, ser żółty, ser deliser plastry, pasta z jajek i tuńczyka, ogórek świeży, jogurt owocowy, owoc

Alergeny:1,3,4,7,9

WTOREK

Płatki corn flakes z mlekiem, herbata, kakao,  pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser deliser plastry, parówka, łosoś wędzony, jogurt owocowy, papryka, owoc

Alergeny:1,4,7,9

Barszcz czerwony z ziemniakami

Kotlet siekany drobiowy z pietruszką i serem żółtym

Surówka z warzyw mieszanych

Ziemniaki

Kisiel, owoc

Bułka słodka

Alergeny:1,3,7,9

Płatki musli z mlekiem, herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, ser mozzarella z bazylią i pomidorem,   sałatka pieczarkowa, jogurt owocowy, pomidor, owoc

Alergeny:1,3,7,9

ŚRODA

Płatki śniadaniowe z mlekiem, herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, ser deliser kiri, skrzydełka z pieca, pomidor, jogurt owocowy, owoc

Alergeny:1,7,9

Zupa grochowa z ziemniakami

Filet z miruny w sosie greckim

ziemniaki

Kompot

Mus owocowy

Alergeny:1,4,7,9

Budyń, herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, makaron z kiełbasą i warzywami, serek twój smak, łosoś wędzony, jogurt owocowy, ogórek kiszony, owoc

Alergeny:1,4,7,9

CZWARTEK

Płatki śniadaniowe z mlekiem, kawa inka na mleku, pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajecznica ze szczypiorem, ser żółty, serek twój smak, rzodkiewka, jogurt owocowy, owoc

Alergeny:1,3,7,9

Rosół z makaronem

Podudzie z kurczaka pieczone

Marchewka duszona

Ziemniaki

Kompot, owoc

Jogurt pitny

Alergeny:1,7,9

Płatki corn flakes z mlekiem, herbata z cytryną, kawa inka na mleku,  pieczywo, pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, sałatka grecka, ser pleśniowy, jogurt owocowy, pomidor, owoc

Alergeny:1,7,9

PIĄTEK

Płatki śniadaniowe z mlekiem,  herbata z cytryną, kawa inka na mleku, pieczywo mieszane, masło, ser żółty, jajko gotowane, śledź salsa, placki drożdżowe, ser deliser plastry, jogurt owocowy, pomidor, owoc

Alergeny:1,3,4,7,9

Zupa cygańska z ziemniakami

Pierogi z twarogiem i śmietaną

Kompot, owoc

Sok marchew-owoc 0,3l

Alergeny:1,7,9

 

 

OZNACZENIA ALERGENÓW STOSOWANE W JADŁOSPISIE W POSTACI CYFR (1-14) OBJAŚNIONE SĄ  NA TABLICY OGŁOSZEŃ

 

PEŁNA LISTA SKŁADNIKÓW  I ALERGENÓW ZNAJDUJE SIĘ  NA TABLICY OGŁOSZEŃ ORAZ U INTENDENTA

 

 

 

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie jadłospisu w Bursie szkolnej nr1 w Łomży:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

12. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

13. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

 

 

 

 

 





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego