JADŁOSPIS

Idź do spisu treści

Menu główne:

 

 

JADŁOSPIS OD DNIA 27.09.2021- 01.10.2021 W BURSIE NR1 W ŁOMŻY

 

DNI TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

KOLACJA

PONIEDZIAŁEK

Płatki śniadaniowe z mlekiem, herbata, pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, jajecznica ze szczypiorem, serek twój smak, serek waniliowy, pomidor, owoc

Alergeny:1,3,7,9

Zupa zacierkowa z koprem

Kotlet schabowy panierowany

Marchewka duszona

ziemniaki

kompot, owoc

przecier owocowy-1szt

Alergeny:1,3,7,9

Płatki śniadaniowe z mlekiem, herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, ser deliser plastry, bułka zapiekana z pieczarkami, ogórek świeży, jogurt owocowy, owoc

Alergeny:1,7,9

WTOREK

Płatki musli z mlekiem, herbata, kawa inka na mlekupieczywo mieszane, masło, wędlina, ser deliser kiri, kaszanka z pieca, łosoś wędzony, jogurt owocowy, papryka, owoc

Alergeny:1,4,7,9

Żurek z ziemniakami i jajkiem

Klopsiki w sosie warzywnym

Surówka zbójnicka

Kasza gryczana lub ziemniaki

Kompot z czerwonej porzeczki, owoc

mufinka-1szt

Alergeny:1,3,7,9,

Płatki śniadaniowe z mlekiem, herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, ser deliser kiri, makaron ze szpinakiem i mozarellą, jogurt owocowy, pomidor, owoc

Alergeny:1,7,9

ŚRODA

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, kiełbasa z pieca, dżem, serek twój smak, ogórek świeży, jogurt owocowy, owoc

Alergeny:1,3,7,9

Zupa z soczewicy z ziemniakami

Kotlet mielony z dorsza z warzywami

Surówka z czerwonej kapusty

Ziemniaki

Galaretka do picia, owoc

Ciastka owsiane-1szt

Alergeny:1,3,4,7,9

Zupa mleczna(płatki owsiane)  herbata z cytryną, pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, sałatka anansowa z kurczakiem i ryżem, łosoś wędzony, serek do smarowania, serek waniliowy, sałata, owoc

Alergeny:1,4,7,9

CZWARTEK

Płatki śniadaniowe z mlekiem, kakao,  pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, parówka, ser pleśniowy, serek wiejski, dżem, pomidor owoc

Alergeny:1,3,7,9

Rosół  z makaronem

Udko pieczone-2szt

Fasolka szparagowa  z masłem

ziemniaki

kompot, owoc

baton twarogowy-1szt

Alergeny:1,7,9

Płatki corn flakes z mlekiem, herbata z ctryną, pieczywo, pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, ser pleśniowy, pasta z makreli i warzyw , jogurt owocowy, pomidor, owoc

Alergeny:1,4,7,9

PIĄTEK

Płatki śniadaniowe z mlekiem, herbata, pieczywo mieszane, masło, ser żółty, jajko w gotowane, placki z jabłkiem, twarożek na słodko, serek waniliowy, sałata, owoc

Alergeny:1,3,4,7,9

Zupa kapuśniak z ziemniakami

Pierogi z serem białym i śmietaną

Kompot, owoc

Baton zbożowy-1szt

Alergeny:1,7,9

 

 

OZNACZENIA ALERGENÓW STOSOWANE W JADŁOSPISIE W POSTACI CYFR (1-14) OBJAŚNIONE SĄ  NA TABLICY OGŁOSZEŃ

 

PEŁNA LISTA SKŁADNIKÓW  I ALERGENÓW ZNAJDUJE SIĘ  NA TABLICY OGŁOSZEŃ ORAZ U INTENDENTA

 

 

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie jadłospisu w Bursie szkolnej nr1 w Łomży:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

12. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

13. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

 





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego